Kicki Waller-möten

2022

Efter att Kicki Wallers bröstcancersymposium varit inställt under 2020 och 2021 på grund av COVID-19 pandemin var det extra kul att kunna ses live i Åre. Mötet inleddes med avtackning av tidigare ordförande Catharina Ihre Lundgren och programansvarig Irma Fredriksson och presentation av ny ordförande Helena Ikonomidis-Sackey och programansvarig Jana de Boniface.

Årets möte var uppdelat i fem teman: 1) Kirurgi och strålbehandling av axillen – utveckling, 2) Patientinformation, 3) Bröstcancervård för äldre kvinnor, 4) Fjärrmetastaserad sjukdom och 5) Bilddiagnostik.

Årets högtidsföreläsning hölls Hans Wildiers, professor i onkologi Leuven, Belgien. Hans forskning är fokuserad på bröstcancer och geriatrisk onkologi. En fantastisk och inspirerande föreläsning där vi nog var många som började fundera på hur vi själva kan ta med oss detta till vår egen klinik. Professor Wildiers varnade både för under- och överbehandling av äldre med bröstcancer. Behandlingsbeslut ska baseras på prognostiskinformation om tumören, förväntad livslängd och patientens önskemål, inte kronologisk ålder.

För mer detaljer rekommenderas varmt att man läser referatet i tidningen Onkologi I Sverige nr 3 2022 författad av bröstkirurg Linda Adwall, Södersjukhuset och Onkolog Anne Andersson, Norrlands Universitetssjukhus, länk nedan